top of page
Search
  • Writer's picturedanko48

Zašto je važno biti autentičan?

Većina roditelja danas još uvek smatra da je glavni cilj vaspitanja naučiti decu da se lepo ponašaju. Ako je dete učtivo, poslušno roditelji će biti ponosni na njega, a ujedno će time i potvrditi sopstveni roditeljski uspeh u vaspitanju. Takav sistem vrednosti je preuzet od naših roditelja, baka i deka. Ipak, kada govorimo o načinu vaspitanja dece, pokazuju se izvesne promene u današnje vreme u odnosu na dvadesete, tridesete godine prošlog veka. Podiže se nivo svesti. Kod žena, pre svega, s obzirom da su ranije bile više vezane za porodicu i od njih se očekivalo da budu emotivne i posvećene. Danas imaju veću slobodu u izražavanju sopstvenih emocija i mišljenja, a to utiče i na odnos prema deci i celokupan odnos u porodici.Autentičnost kao osobina označava verodostojnost, originalnost, nešto što je pravo i izvorno. Ona je važan preduslov za:Neposredan, topao kontakt između roditelja i između roditelja i dece


U ljudskim odnosima postoje i harmonija i sukob. Postojanje oba je korisno za lični razvoj i potrebno je da stoje u ravnopravnom odnosu. I oba zahtevaju bliskost, otvorenost i verodostojnost.


Razvoj ličnog autoriteta koji nam omogućava da ostvarimo svoje potrebe, granice i vrednosti


Tek kada uspemo da preuzmemo odgovornost za sebe možemo da govorimo o preuzimanju odgovornosti za svoju decu i porodicu. U vaspitanju dece jedino tako, mi kao roditelji, uspevamo da ih zaštitimo od destruktivnog ponašanja, ponižavajućih manipulacija i nasilja. Među odraslima, preuzimanje odgovornosti je od suštinskog značaja za izgradnju ravnopravnog odnosa.


Obrađivanje i rešavanje sukoba i problema u porodici

Tek kada se svi članovi porodice o nekom problemu izraze na najautentičniji način postoji mogućnost da se pronađe rešenje. Autentičnost, odnosno izražavanje rečima i osećanjima koji su za nas istiniti vodi ka razvoju ličnosti. Bitno je i usmeno izražavanje u prisustvu druge osobe, kao i sposobnost te druge osobe da nas čuje. I tada nas takvo izražavanje sebe čini srećnom i zadovoljnom osobom.

Deca su autentična sve dok ne budu izložena u izvesnoj meri uticaju vaspitanja i kulture. Zatim ulaze u pubertet u kome tragaju za sopstvenim identitetom. Važno je da pomognemo deci da razviju zdrav osećaj sebe, postanu što više autentična. To ćemo najbolje učiniti ako svakodnevno budemo iskreno zainteresovani ko je to dete, šta ono želi i kako se oseća i ako mu pomognemo da se autentično izrazi. Svojim autentičnim ponašanjem, mi kao roditelji, u odnosu sa njim doprinosimo tome.

U praksi se srećem sa mnogim roditeljima koji nisu spoznali svoje suštinske potrebe, nisu postavili granice prema sebi, a žele da se određene promene u ponašanju kod njihovog deteta dogode. Oni čak i ne idu toliko daleko i duboko u razmišljanjima. A, istina je, da kada duboko zavire u sebe i svoje potrebe, promene počinju da se dešavaju.


Maja Mančić,psiholog

PU Baby Palace Andjela, Bregalnička 9

122 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page