top of page
Search
  • Writer's picturedanko48

Učenje i razvoj mozga kod deteta u predškolskom uzrastu


Predškolski uzrast je period koji je vrlo uznemiravajući za većinu roditelja i njihovu decu. U periodu od pete, šeste godine, a sve češće i ranije, svet mališana se proširuje van okvira porodice. Značajnu ulogu sada preuzimaju i vaspitači i drugi odrasli mimo porodice. Za razvoj mozga prve tri godine života su od ključne važnosti za formiranje mišljenja i sposobnosti rezonovanja. Mozak nastavlja da raste i uči tokom predškolskih godina i zato je od presudne važnosti način na koji roditelji i vaspitači sarađuju sa decom. U ovom periodu dete uči o sebi i svetu oko sebe, i to učenje se „ugrađuje“ u njegov mozak. Mozak deteta jeste vrlo fleksibilan, lako i brzo može da se adaptira na različite promene i povrede. Određeni okviri ipak postoje u ovom ranom periodu razvoja i oni se ne smeju propustiti, jer je teško nadoknaditi ih. Jedan takav značajan okvir jeste razvoj govora i jezika.Smernice za razvijanje zdravog mozga kod mališana (dr Džejn Nelsen, mr Čeril Irvin i Rozlin Dafi „Pozitivna disciplina: Za predškolce, Beograd: Leo commerce, 2007)

Pokažite privrženost, interesovanje i prihvatanje

Nije dovoljno samo voleti dete, ta ljubav mora da se pokazuje svakog dana. Istraživanja pokazuju da deca koja dobijaju toplu, dostojnu, pažnju punu ljubavi proizvode manje kortizola, hormona stresa, i kada postanu uznemirena, mogu mnogo brže da „isključe“ svoje stresne reakcije. S druge strane, deca koja su zlostavljana i zapostavljana u ranim, godinama života sklona su da osećaju više i češće stresnih situacija, i s manje provokacije. Provođenje vremena nasamo s detetom, pokazivanje znatiželje za njegove aktivnosti i razmišljanja će mu pokazati da je voljeno i prihvaćeno, učvrstiće i ojačaće razvoj njegovog mozga.

Praktikujte umetnost konverzacije

Deca razvijaju jezik tako što dobijaju priliku da govore i da se s njima razgovara. Zato birajte uvek konverzaciju s detetom pre nego što mu ponudite sadržaj televizijskih emisija, jer je televizija pasivna i ne zahteva odgovor od deteta. Navodite ga da samo razmišlja i rezonuje u konverzaciji sa vama.

Čitajte, čitajte, čitajte

Čitanje i pričanje priča je od velikog značaja još od ranog uzrasta vašeg deteta. Ono stimuliše i razmišljanje i učenje. Budite strpljivi jer mališani uče ponavljanjem. Korisno je i prepričavanje vaših iskustava iz najranijih dana jer se tako izgrađuje bliskost i poverenje, podstiče se slušanje i veština učenja.

Ohrabrite radoznalost, istraživanje i učenje kroz igru

U predškolskom periodu deca otkrivaju sebe, žele da eksperimentišu sa svojim interesovanjima i sposobnostima. Pružite detetu priliku da eksperimentiše unutar raznih aktivnosti i tako ćete im izgraditi osećaj samopoštovanja i sampouzdanja.

Ograničite vreme za gledanje televizije

Vodite računa kakav sadržaj se plasira detetu, ono uči iz materijala koji mu je pružen. Ono ne može da napravi razliku između realnosti i fantazije, pa je veoma značajno da im pružite objašnjenja određenog sadržaja, posebno kada je reč o neprihvatljivom ponašanju i nasilju. Kada god je zgodno postavite pitanje „Šta bi ti uradio da si u toj situaciji?“... Objasnite detetu zašto određeni sadržaj nije dobar za gledanje.

Koristite disciplinu za učenje, nikada ne postidite niti ponizite dete

Najbolji vid discipline je podučavanje. Deca odlično reaguju na disciplinu punu ljubavi. Takva disciplina ohrabruje i podstiče zdrav razvoj mozga, nasuprot kažnjavanju i ponižavanju deteta.

Prepoznajte i prihvatite jedinstvenost vašeg deteta

Deca uče o sebi i svetu oko sebe posmatranjem i slušanjem, s toga su bitne poruke koje dobijaju od roditelja i vaspitača. Prihvatite dete onakvim kakvo jeste, izgrađujte njegov osećaj samospoznaje i vrednosti. Time ga podstičete da ceni svoje posebne kvalitete i sposobnosti. Učite ga da ima hrabrosti da pokuša nove stvari jer mu to obezbeđuje da se lako nosi sa pritiscima i izazovima u životu.

Pažljivo birajte vrtić i budite u toku sa dešavanjima u njemu

Od velike važnosti je okruženje u kome boravi vaše dete. Neophodno je da vaspitači znaju šta je sve neophodno i potrebno za zdrav razvoj vašeg deteta.

Pazite na sebe

Odvojte vreme za sebe, za trenutke u kojima ćete uživati, jer takvi ispunjeni dobrom emocijom i energijom ćete se detetu posvetiti na kvalitetan način i naučiti ga da ceni i vas i sebe.


Autor:

Maja Mančić,psiholog

PU Baby Palace Andjela, Bregalnička 9

56 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page